Jak stosować masło shea – krótka instrukcja obsługi

Masło Shea (Karité, Galam) – w rzeczywistości jest to olej z orzechów masłosza Parkii, który w temperaturze pokojowej przybiera stałą konsystencję, pod wpływem ciepła (powyżej 34oC) łatwo się topi przyjmując półpłynną konsystencję. Doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, odżywia ją i nawilża.

Najlepsze właściwości ma masło nierafinowane, bowiem w procesie rafinacji traci ono większość właściwości odżywczych. Wytwarzane w Afryce według tradycyjnej receptury (proces przetwarzania polega na tłoczeniu i podgrzewaniu, w toku całej procedury do masła dolewana jest jedynie woda), nie zawiera szkodliwych parabenów i glikoli; nierafinowane masło shea nie zawiera także barwników ani sztucznych substancji zapachowych, ma złoto-żółtą barwę i charakterystyczny orzechowo-drzewny zapach.

Jak stosować?

W temperaturze pokojowej masło jest twarde i dość trudno się rozsmarowuje, dlatego przed rozprowadzeniem należy je lekko ogrzać w dłoni. Można także rozgrzać je lekko w kąpieli wodnej. Nadaje się zarówno do bezpośredniego stosowania na skórę, jak i do zabiegów kosmetycznych, także jako składnik masek, odżywek lub jako balsam do masażu. Brak jest przeciwwskazań do stosowania masła nierafinowego, nie powoduje ono żadnych skutków ubocznych. Naturalny sposób wytwarzania powoduje, że masło może mieć grudki lub niejednorodną konsystencję, jednak po rozgrzaniu w temperaturze powyżej 30 stopni staje się jednorodne.

Polecane jest przede wszystkim do skóry przesuszonej, atopowej, popękanej, ze względu na właściwości nawilżające. Ma także działanie łagodzące w przypadku wysypek, jest skuteczne przy niektórych rodzajach łuszczycy, egzemy, przy podrażnieniach po opalaniu czy innych przesuszeniach, np. spowodowanych zaburzeniami w pracy tarczycy.

Masło shea jest bezpieczne dla alergików, ze względu na niską zawartość białek, które indukują reakcję immunologiczną czyli uczulenie. Badania przeprowadzone w 2010 roku w USA przez Mount Sinai School of Medicine wykazały, że układ odpornościowy nie rozpoznaje białek pochodzących z owoców karité jako białek orzechów, przez co nie dochodzi do uruchomienia reakcji obronnej.

Działanie i skład

Masło shea można stosować bezpośrednio na skórę. Jest szczególnie skuteczne w przypadku skóry suchej i podrażnionej, ze względu na właściwości przeciwzapalne i nawilżające. Jako jeden z niewielu tłuszczów, w postaci nierafinowanej charakteryzuje się wskaźnikiem komandogeniczności o wartości 0, czyli nie zapycha porów, a jednocześnie zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie i odżywienie. Masło jest także dobrze tolerowane przez skórę, dzięki wyjątkowej kombinacji zawartych w nim kwasów tłuszczowych, przypominającej składem warstwę rogową naskórka.

Wyjątkowy skład oleju z masłosza odpowiada za jego odżywcze oddziaływanie :

Allantoina – przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych, przyczynia się do wygładzania blizn, wspomaga wiązanie wody przez komórki, co nadaje masłu właściwości nawilżające i regenerujące;

Witamina A – przeciwdziała starzeniu się skóry, pobudzając ją do wytwarzania większych ilości kolagenu, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie wpływa na wzrost włosów;

Witamina E – neutralizuje wolne rodniki, wpływając hamująco na procesy starzenia się skóry; chroni lipidy naskórka oraz włókna kolagenowe i elastynowe skóry ograniczając negatywny wpływ środowiska, chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, zmiękcza i wygładza skórę; poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych, działa również wspomagająco podczas leczenia trądziku, blizn, grzybicy;

Witamina F – zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, pomaga odbudować naskórek, przyśpiesza gojenie ran i odleżyn;

Kwas γ-linolenowy (GLA) – ma działanie profilaktyczne i lecznicze przy: podrażnionej i swędzącej skórze, egzemie, wyprysku alergicznym, trądziku łojotokowym , stanach zapalnych skóry, niektórych przypadkach łuszczycy.

Kwas cynamonowy i kwas galusowy – charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi, fungistatycznymi, przeciwzapalnymi i antyoksydacyjnymi.

Fitosterole – stanowią składnik ścian komórkowych, są bezpośrednimi prekursorami biosyntezy różnych grup steroidów (np. estrogenów, androgenów, kortykosteroidów, ekdysonów i fitoekdysonów), stymulują wzrost i procesy metaboliczne i fizjologiczne komórek (transport aktywny metabolitów), aktywują procesy immunologiczne w ludzkim organizmie oraz działają przeciwzapalnie. Kampesterol należący do tej grupy, a występujący w oleju z masłosza hamuje rozwój zapalenia stawów, spowodowany degradacją chrząstki – w Afryce masło shea stosowane jest jako środek na reumatyzm i stany zapalne stawów.

Przykładowe sposoby stosowania:

  • Twarz i usta

Masło shea nadaje się do wszystkich typów cery. Jest absorbowane szybko przez skórę, a zawarte w nim substancje odżywce są wchłaniane bezpośrednio przez pory. Można je stosować do nawilżenia cery suchej, naturalne warstwy wosków sprawiają, że zabezpiecza przed wiatrem i utratą wody, jest także naturalnym filtrem UV (faktor 3-4). Łagodzi także zaczerwienienia spowodowane podrażnieniem i opalaniem, a także wysypki i wypryski, stany zapalne. Łagodzące i przeciwzapalne działanie sprawia, że masło idealnie nadaje się do cery męskiej, podrażnionej po goleniu. Ujędrnia i odmładza skórę powodując wypłycenie zmarszczek i zapobiega powstawaniu linii mimicznych.

Masło jest dość gęste i po aplikacji pozostawia tłustą warstwę, która po kilku minutach się wchłania pozostawiając wrażenie długotrwałego nawilżenia, szczególnie ważnego w przypadku cery suchej. W przypadku cery mieszanej balansuje wilgotność skóry. Dla cery tłustej zaleca się stosowanie na noc lub zmycie po ok. dwóch godzinach, albo stosowanie tylko na miejsca wymagające szczególnego nawilżenia, np. pod oczy.

Daje efekt natychmiastowego nawilżenia i uelastycznienia skóry, działanie przeciwzmarszczkowe uwidacznia się po 1-2 miesięcy stosowania, w zależności od rodzaju skóry.

Olej z masłosza sprawdza się także jako podkład pod maseczki, ponieważ przyspiesza wchłanianie substancji odżywczych.

  • Ciało

Masło shea można stosować do pielęgnacji całego ciała jako balsam (przed aplikacją należy rozgrzać je w dłoniach, aby łatwiej się rozsmarowywało). Poprawia metabolizm komórek i wpływa na regenerację, regularnie stosowane ma działanie antycellulitowe, dzięki zawartości fitosteroli, a także zapobiega powstawaniu rozstępów, dzięki właściwościom uelastyczniającym.Łagodzi też skórę podrażnioną po goleniu, z rankami, zaczerwieniami; daje szczególnie szybko odczuwalny efekt łagodzący bezpośrednio po solarium i kąpielach słonecznych, a ponadto wzmacnia opaleniznę. Ma też właściwości kojące w przypadku odparzeń.

Bardzo dobrze się sprawdza jako olejek do masażu lub składnik samodzielnie robionych peelingów.

  • Dłonie i stopy

Masło Shea ze względu na regenerujące, nawilżające i zmiękczające działanie bardzo dobrze sprawdza się do pielęgnacji popękanych pięt, przesuszonych łokci i kolan, a szczególnie do odżywienia dłoni po zimie. Można stosować je jako krem – pielęgnuje dłonie i skórki oraz paznokcie. Przez kilka minut po aplikacji pozostawia tłusty film, jednak po chwili wchłania się i daje długotrwały efekt nawilżenia oraz gładkich i miękkich dłoni.

Dla wzmocnienie efektu można również zastosować maskę na dłonie –nałożyć grubą warstwę masła, rękawiczki kosmetyczne i w zależności od potrzeb trzymać ok. godziny lub pozostawić na noc. Podobną kurację można też zastosować na stopy.

  • Włosy

Odżywia włosy suche i łamliwe: ułatwia rozczesywanie, wzmacnia, uelastycznia i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Można stosować bezpośrednio na końcówki – niewielką ilość wetrzeć w mokre włosy po umyciu, szczególnie zalecane przed opalaniem – chroni włosy przed negatywnym działaniem promieni słonecznych i słonej wody.

Dobrze nawilża też jako maska – na lekko zwilżone włosy nanieść masło, zawinąć w ręcznik i zmyć po 20 minutach. Masło tworzy na powierzchni włosa warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, dzięki czemu włosy stają się elastyczne i lśniące, na długo zachowując sprężystość.Wchłaniając się w skórę głowy nawilża ją i odżywia zapobiegając powstawaniu łupieżu, hamuje wypadanie włosów u mężczyzn (dzięki zawartości β-sitosterolu). Szczególnie polecana jest do włosów po farbowaniu, ondulacji i suszeniu.

Ilona Szymańska
22-02-2013

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPolishPortugueseRussianSpanish