Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)

Tymianek pospolity to drobny, wieloletni, silnie rozgałęziony półkrzew z rodziny jasnowatych, o wysokości 30-40 cm. Łodygi ma wzniesione, u dołu drewniejące. Pokryty jest drobnymi liśćmi o lancetowatym kształcie i gładkich brzegach, osadzonymi naprzeciwlegle. Na spodniej spodniej powierzchni liści znajdują się gęste włoski. Kwitnie od maja do października. Drobne, dwuwargowe kwiaty, w kolorach od białego przez różowy do ciemnofioletowego, zebrane są na szczycie pędów w groniaste kwiatostany. Owocem jest orzeszek. Tymianek ma korzenny zapach, szczególnie intensywny po roztarciu ziela, oraz lekko palący i gorzkawy smak. Zaiwra od 0,1 do 3,6% olejku eterycznego w zależności od gatunku (m.in. tymol, karwakol, beta-pinen, p-cymen), garbniki, fenolokwasy, trójterpeny, flawonidy, sole mineralne. Tymianek jest roslina miododajną. Pozyskuje się go z upraw. Surowcem zielarskim jest ziele i olejek.

Tymianek znany był już w czasach starożytnych w Egipcie, Grecji i Rzymie. Wykorzystywano jego właściwości, przyrządzając uzdrawiające napoje, stosowano go jako środek bakteriobójczy. Olejku używano do balsamowania zwłok, ale również do odświeżania powietrza, masażu oraz do nacierania po kąpieli. W Europie znany był od XI w. jako lek i przyprawa.

Jest rośliną pochodzenia śródziemnomorskiego. Rośnie dziko na wapiennych, nasłonecznionych zboczach górskich Hiszpanii, południowej Francji, zachodnich i południowych Włoch, Grecji i północnej Afryki. Obecnie uprawia się go w Ameryce Północnej i w Europie.

Uprawa:

Tymianek wymaga słonecznego, osłoniętego od wiatrów stanowiska oraz żyznej, lekkiej gleby o wysokiej zawartości próchnicy. Na przełomie marca i kwietnia nasiona wysiewamy do pojemników na głębokość do 0,5 cm. Wysianą rozsadę wysadzamy do gruntu w końcu maja (po ostatnim wiosennym przymrozku) w rozstawie 30×40 cm. Tymianek można również rozmnażać przez sadzonki zielne. Roślina jest odporna na suszę, jednakże w początkowym okresie wzrostu należy ją regularnie podlewać i odchwaszczać. Na zimę, należy zabezpieczyć tymianek przed mrozem, przykrywając go liśćmi, słomą itp. Roślina nadaje się do uprawy w doniczkach. Wysiewamy wówczas nasiona do doniczek o średnicy 10-14 cm. Gdy wzejdą, pozostawiamy w doniczce 3 sadzonki. Pielęgnacja polega na podlewaniu, odżywianiu i lekkim spulchnianiu ziemi. Pod koniec listopada doniczki z tymiankiem należy przenieść do pomieszczenia o temp. 10-15ºC i ograniczyć podlewanie.

Zbiór i suszenie:

Ziele ścinamy na początku kwitnienia 7-10 cm nad ziemią. Zbiór powtarzamy ponownie w miarę odrastania rośliny. Surowiec suszymy rozłożony cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu w temperaturze otoczenia lub w suszarni w temp. 35ºC.

Przechowywanie:

Surowiec trzymamy w suchym miejscu, w szczelnych opakowaniach, chroniąc go przed dostepnem światła. Olejek przechowujemy w ciemnych, zamkniętych opakowaniach. Tymianek można również zamrozić.

Działanie:

Olejek tymiankowy i ziele działają wykrztuśnie, rozkurczowo, uspokajająco, przeciwbakteryjnie, przeciwstresowo, żółciopędnie, pomagają zwalczyć robaki, zwiększają wydzielanie soków trawiennych oraz poprawiają przyswajanie pokarmów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPolishPortugueseRussianSpanish